Grand Theft Auto aloitti pelimaailman vallankumouksen

Lintuperspektiivistä pelattava peli kuulostaa varsin hauskalta idealta tänä päivänä. Vuonna 1997 julkaistu Grand Theft Auto eli GTA oli aikansa kuumin peli, jonka pelaaminen muutti videopelien maailman. Kahdeksantoista vuotta myöhemmin samaisen pelisarjan viides osan on tähän asti kaikkien aikojen paras peli.

Pelin idea on varsin yksinkertainen. Pelaajan tulee suorittaa erilaisia tehtäviä kaupungin rikollispomoille ansaitakseen rahaa, aseita ja uusia autoja. Suorittamalla tarpeeksi tehtäviä pelaaja siirtyy toiseen kaupunkiin uusien tehtävien pariin. Tehtävien yleisin teema on jonkun toisen tappaminen, joka johti siihen, että peli kiellettiin alle 18-vuotiailta. Tuttuun tyyliin kukkahattutädit pelkäsivät, että peli kannustaa nuoria holtittomaan ajokulttuuriin ja kaduilla ammuskeluun.

Peli perustuu rajoitettuun maailmaan, jossa pelaaja voi liikkua itsenäisesti tehden miltei mitä lystää. Tehtäviä ei ole pakko suorittaa vaan pelaaja voi esimerkiksi ryöstää ja myydä autoja tai viettää aikaa lahdaten muita ihmisiä. Asevalikoimasta löytyy nyrkkien lisäksi pistooli, konepistooli, raketinheitin ja tulenheitin. Siihen aikaan videopelien keskuudessa ”avoimen maailman pelaaminen” oli vielä tuntematon käsite, ja osittain tästä syystä GTA I olikin suurmenestys. Vielä mullistavampi pelitoiminto oli moninpelimahdollisuus: LAN-yhteydellä pystyi nimittäin pelaamaan muita vastaan.

Myöhemmin pelin suosion myötä GTA:han lisättiin kaksi lisäosaa: London 1969 ja London 1961, joka oli edellä mainitun version lisäosa. Nimensä mukaisesti pelit perustuvat 60-luvun Lontooseen.