GTA III – Täysin uusi taso

Pelintekijät sortuvat usein jatko-osia kehitellessään toistamaan edellisten versioiden onnistumiset ja välttämään epäonnistumiset. Valitettavasti tämä strategia tekee pelistä itseään toistavan ja lopulta tylsän. Rockstar Gamesin huippusuositun Grand Theft Auto -sarjan suosio perustuu juuri riskien ottamiseen ja ainaiseen uudistumiseen.

GTA III on mainio esimerkki tästä. Peli julkaistiin ensin vuonna 2001 PlayStation 2 -konsolille ja myöhemmin Windowsille sekä Xboxille. Kolmas osa oli myös harppaus lintuperspektiivistä kolmannen persoonan perspektiiviin, tehden pelistä monipuolisemman ja visuaalisesti näyttävämmän. Tästä todisteena Rockstarilla on näyttää tilastot yli 17 miljoonasta myydystä kopiosta. Myöhemmin vuosien varressa peli käännettiin myös mm. Android ja iOS-pohjille.

Peli sijoittuu fiktiiviseen Liberty City -nimiseen kaupunkiin, joka kuitenkin muistuttaa läheisesti New Yorkia. Yksinpelissä pelaaja seuraa Claude-hahmoa. Kuten myös aiemmissa GTA-peleissä, kolmas osa perustuu erilaisten tehtävien suorittamiseen. Tässä versiossa poliisit ovat entistä tiukempia rötösten suhteen ja niiltä pakoilu vaatii huomattavasti enemmän taitoa ja työtä kuin edellisissä osissa. Myös pelaajan elämät ovat ns. rajoittamattomia, sillä pelaajan kuoltua peli alkaa sairaalan tai poliisilaitoksen pihasta (mikäli pelaaja joutui pidätetyksi). Myös liikkumisen saralla GTA III teki harppauksia, sillä ensimmäistä kertaa pelaaja pystyi liikkumaan (rajoitetusti) ilma- ja vesiteitse.

GTA III oli edeltäjiensä tapaan hittipeli. Koska uudessa versiossa siirryttiin kolmannen persoonan perspektiiviin, peliyhteisössä GTA III:a pidetään vähintäänkin vallankumouksellisena ja yhtenä kaikkien aikojen parhaista PS2:lle julkaistuista peleistä.