Kilpapelaamisen ammattilaiset

Kilpapelaaminen eli eSports on kasvava laji. Sillä tarkoitetaan kilpaurheilumaista mittelyä videopelien saralla. Kilpapelaaminen lajina on melko tuore, mutta sen harrastaminen on voimakkaasti yleistynyt 2000-luvulla ja erityisesti kuluvalla vuosikymmenellä. Kilpapelaamista harrastetaan erityisesti reaaliaikaisissa strategiapeleissä, suurissa online-peleissä eli MMORPGeissa, ammuntapeleissä sekä moninpelien taisteluareenoilla (tunnetaan myös lyhenteellä MOBA).

Kilpapelaaminen on yleistä erityisesti tiettyjen pelien saralla, joista tunnetuimpiin kuuluvat DotA 2, Warcraft, League of Legends, StarCraft II, Mortal Kombat ja Counter-Strike. Edellä mainittujen pelien saralla järjestetään sekä harrastajamaisia pelitapahtumia että kilpapeliturnauksia, joihin osallistuu parhaimmillaan useita satoja pelaajia samanaikaisesti ja niillä on useita yrityssponsoreita. Lisäksi tapahtumia voi seurata netissä ympäri maailmaa. Pelien yleistymisestä kertoo myös se, että yhdysvaltalainen urheilukanava ESPN lähetti ensimmäistä kertaa vuonna 2014 The International -nimellä tunnetun DotA 2 -mestaruuden suorana lähetyksenä televisiossa.

Yksittäiset kilpapelaajat eivät useimmiten ole peliyhteisölle saati suurelle yleisölle nimeltä tuttuja, sillä kilpapelaamista harrastetaan yleensä tiimeittäin. Erittäin tunnettuja tiimejä ovat muun muassa Team Liquid, Fnatic sekä Evil Geniuses. Yleensä tiimit erikoistuvat yhteen tai muutamaan tiettyyn peliin, jossa ne pyrkivät voittoihin. Esimerkiksi Team Liquid on erikoistunut Counter-Strike-, Heartstone-, Heroes of the Storm-, League of Legends, Starcraft II-, Street Fighter- ja Super Smash Bros -peleihin. Amatööripelaajat seuraavat usein tarkasti tiimien menestystä ja heidän pelistrategioitaan: tiimien ympärille on muodostunut jopa tuhansien pelaajien yhteisöjä ja kannatusjoukkoja.

Tunnettuihin yksittäisiin kilpapelaajiin kuuluu esimerkiksi ranskalainen Bertrand Grospellier, joka pelimaailmassa tunnetaan nimimerkillä ElkY. Grospellier, joka nykyisin on erikoistunut ainoastaan pokeriin ja kuuluu PokerStarsin eliitistä koostuvaan Team PokerStars –tiimiin. Kilpapeliuransa aikana Grospellier erikoistui Starcraft: Brood War -peliin. Grospellier ylsi pelissä viidesti viiden parhaan joukkoon ja nappasi Starcraft: Brood War -pelin voiton Euro Cyber Games -kilpailussa Pariisissa vuonna 2003.

Grospellier’n kohdalla voisi olettaa, että kilpapelaaminen on antanut uutta näkökulmaa myös pokeristrategioiden hiomiseen – ainakin syytä epäillä antaa hänen pokerimenestyksensä. Global Poker Index -listauksessa hänet on rankattu 95:nneksi parhaaksi pokeripelaajaksi. Vaikka sijoitus ei ylläkään listauksen kärkeen, on Grospellier tienannut mittavan omaisuuden pokerin maailmassa; itse asiassa hän on ainut henkilö, joka on yltänyt PokerStarsin Supernova ja Super Nova Elite -titteleihin miljoonalla pisteellään, jotka kertyivät vain 4,5 kuukaudessa. Bertrand Grospellier on myös eräs parhaiten tienanneista pokeritähdistä: Kesällä 2014 hänen kerrottiin tienanneen lähes 11 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria live-pokeriturnauksista. Tähän on tuskin pystynyt kukaan muu.

Kilpapelaamisen maailmassa StarCraft ei kuitenkaan ole tuonut kaikista herkullisimpia tienestejä. Yli miljoonan dollarin tienesteille ovat eSports Earnings -sivun mukaan yltäneet kiinalaiset Wang Jiao, Zhihao Chen, Zhaohui Wang, Pan Zhang ja Ning Zhang. He kaikki ovat saaneet voittonsa DotA 2- pelissä. DotA 2 -turnaukset vaikuttaisivat listauksen mukaan erityisen rahakkailta, sillä kymmenen eniten tienanneen joukossa jokainen pelaaja on saanut eniten tuloja juuri kyseisestä pelistä. Ensimmäiseksi ja toiseksi sijoittuneet Wang Jiao, joka tunnetaan pelinimellä Banana, ja Zhihao Chen, joka tunnetaan pelinimellä Hao, ovat molemmat tienanneet lähes 1,2 miljoonaa dollaria DotA 2 -turnauksista.


Grospellier’n Starcraft: Brood War -peli on tuonut eniten tienestejä vasta yhdenneksitoista listauksessa sijoittuneelle Jae Dong Leelle, jonka tulot jäävät alle 600 000 dollarin. Parhaiten tienaavien pelaajien top 100 -lista ei maan perusteella juurikaan vaihtele: Kilpapelaamisen suosio Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa käy listauksesta osuvasti ilmi, joskin siinä on joitakin mielenkiintoisia poikkeuksia – listalta löytyy peräti yhdeksän ruotsalaista pelaajaa, joiden kaikkien ansiot liikkuvat 200 000 – 400 000 dollarissa. Loistavasti kuudenneksi listauksessa päässyt Clement Ivanov edustaa niin ikään naapurimaatamme Viroa.

Suomalaisia kilpapelaajia ei parhaiten tienaavien listauksessa juuri näy edes top 200:n joukossa. Suomalaisista parhaiten on sijoittunut nimimerkkiä Cyanide käyttävä Lauri Happonen 116 000 dollarin League of Legends -tienesteillään. Happonen on rankingissä sijalla 180.