Vertailussa Texas Hold’em ja Omaha Hold’em

Korttipelien kuninkaalliset tuntevat pokeripelien metkut paremmin kuin omat taskunsa, mutta vähemmän kokeneille pelaajille variaatioiden keskinäiset samankaltaisuudet ja eroavaisuudet ovat tuntemattomampaa maaperää, jolla kuka tahansa aloittelija astuu helposti harhaan. Vaikka esimerkiksi Texas Hold’em ja Omaha Hold’em kuulostavat identtisiltä kaksosilta, niiden väliset erot asettavat pelaamiselle omat lainalaisuutensa.

Tunne pelisi!

Käytännössä yhden korttipelin ymmärtäminen auttaa aina myös muiden pelien käsittämisessä. Oppiminen sujuu helpommin, kun perustermit ovat jo valmiiksi tiedossa. Jostainhan on aina aloitettava, ja muut saman tyyppiset pelit omaksutaankin paljolti vertaamalla niitä ensimmäiseksi sisäistettyyn pelityyppiin. Texas Hold’emin tunteminen saattaa auttaa Omaha Hold’emin haltuun ottamisessa, mutta aivan alussa aivot on osattava nollata siihen pisteeseen, jossa ymmärrät kuitenkin olevasi aivan toisen pelin äärellä. Jos harjoittelet Omaha Hold’emia vertaamalla sitä tietoisesti Texas Hold’emiin, menet ehkä helpommin sekaisin näiden kahden pelin säännöissä, mutta ongelma hoituu nopeasti kokemuksen kertyessä. Guru Texas Hold’emissa, guru myös Omahassa? Mahdollisesti, tai sitten ei sinne päinkään.

Texas Hold’em vs. Omaha Hold’em

Näiden kahden pokerivariaation välisiä eroja on suhteellisen vähän, mutta ne ovat merkittäviä. Toki tarkempi sääntöihin perehtyminen paljastaa lisää nyansseja esimerkiksi eri panostustapojen välillä myös pokerilajien sisällä. Seuraavaksi listattu pokeripelien huomioon otettavat erot.

Texas Hold’em:

  • Taskukorttien eli pelaajalle jaettujen korttien määrä on 2.
  • Pelikädessä voi olla 0, 1 tai 2 omaa taskukorttia eli käden voi muodostaa myös pelkästään yhteisistä korteista.
  • Panostetaan yleensä no limit tai fix limit.

Omaha Hold’em:

  • Taskukorttien määrä on 4.
  • Pelikädessä on aina oltava 2 omaa korttia.
  • Panossäännöistä pelatuin on pot limit, jossa kerralla mahdollista korottaa vain yhtä paljon kuin potti on yhteensä.
  • Mielletään riskialttiimmaksi.

Kumpi pokerivariaatioista kuulostaa enemmän sinun lajiltasi? Itse asiassa Omaha Hold’emin suosio on yleisesti alkaen kasvussa Texas Hold’emin saavuttaessa teoreettista maksimitasoaan. Myös Libratus-robotti on oppinut Texas Hold’emin päihittäen siinä ammattilaispelaajat, mutta Omaha-pöytää tekoäly ei vielä ole tyhjentänyt.

Vaikka hold’emeissa on eroja, ainakin yksi perusasia pätee molemmissa pelimuodoissa; hallitsemalla pelikassaasi pidät huolen siitä, ettet ”mene poikki” ennen aikojasi.